Een drukke N weg, aparte tramstroken, afzonderlijke fietspaden en geen voetpad. Als een eiland ligt hiertussen een bushalte. De locatie is Westraven P&O. Een hotspot om forensen naar Utrecht te sluizen. Het bord in de lucht geeft aan dat bus 71 over 7 minuten wordt verwacht. De steunpilaar heeft een knop. De knop zonder naam lijkt tot de familie metrodeurknoppen te horen. Zou er wat in de paal open gaan als ik erop druk? Krijg ik een inkijk in zijn elektrische aders of verstoor ik de rust van een sprookjeswezen? Kans: 0%. Is het een signaal voor de buschauffeur dat er iemand staat te wachten – de stop ik wil instappen i.p.v. uitstappen knop- en de bus dus niet voorbij kan snellen? Kans: 95 %, techniek van wachttijd indicatie moet dit kunnen ondersteunen, daar deze al in verbinding met de bus staat. Het bord geeft aan dat het om een test bedrijf gaat. Zou dit niet te voor de hand liggend zijn? Het moet vast iets innovatievers zijn.
Misschien is het een knop om de klachten te uiten als de bus te laat is? Een knop voor direct contact met de 112 meldkamer, zodat je jezelf veilig voelt bij de bushalte? Of zou het een teletransporteerknop zijn? Één druk op de knop en je zit in de bus, waar die ook is. Maar waarom zou je dan nog gebruik willen maken een bus?
Het blijkt een knop voor blinden en slechtzienden te zijn. Het leest keurig op wat er op het bord beschreven staat; buslijn en verwachte tijd. Zou deze pilot *een kans van slagen hebben? Ik schat van niet, want alleen nieuwsgierige Aagjes drukken zomaar op knoppen. En is de kans groot dat tussen al dit verkeer een blinde of slechtziende zijn weg veilig naar de bushalte vindt? U mag het zeggen.
* Pilot en experiment worden vaak door elkaar gebruikt om een proef of iets nieuws-in-progress te duiden. Maar wat is nu precies het verschil? Pilot is meer een proefproject om een nieuw proces te testen, terwijl een experiment de proef zelf is en vaak een meer wetenschappelijk karakter heeft. Andere ideeën hierover? Ik hoor ze graag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten