zondag 10 juli 2011

Intelligente tandpasta

Nederland is goed in kustverdediging. Na decennia ervaring heeft men het slepen met zand en het bouwen van versterkingen goed onder de knie. Het is zo te noemen een ouderwets vakgebied. Toch treed ook hier vernieuwing op. Men kijkt naar oplossingen als bouwen met de natuur, de kust natuurlijk te laten groeien door zandsuppletie.
Een mooi voorbeeldproject hiervan is de Zandmotor. Maar wat zal de toekomst nog meer brengen? Tijdens een interview over dit onderwerp vertelde een expert mij over intelligente zandkorrels. Deze zogenaamde intelligente zandkorrels zouden zich automatisch aanpassen qua vorm als het getij of de weersomstandigheden hier om vragen. Ze zetten uit, worden hard of zacht, doorlatend of afstotend. Al met al een wondermiddel uit de toekomst. De plek waar risico’s toenemen en kans op schade bestaat is uitermate interessant voor intelligente vormen.

Wat, meer in de persoonlijke sfeer, loopt ook altijd risico op beschadiging? Zo kwam mijn gedachtegang uit bij onze eigen kustbescherming; het menselijk gebit. Het voorportaal voor onze energie. Ons gebit is erg belangrijk. Het zegt zoveel over de levenssituatie van een persoon. Kijk naar de Amerikaanse glimlach. Waarom verlangen mensen hier zo naar? Omdat het succes uitstraalt. Daarnaast is het gebit zelfs ons enige echt goede identificatiebron. Kortom, kosten wat kost, het gebit moet beschermd worden. Een tandenborstel die aangeeft of je wel twee minuten gepoetst hebt, is dan gewoon niet genoeg.

Is het niet raar dat we voor ons kostbare gebit niet een goede totaaloplossing hebben. Als je het toiletkastje optrekt staat daar een batterij aan beschermingstools naast elkaar: tandpasta (in alle ondenkbare smaken), tandenborstel (elektrisch of handmatig), mondwater (in de meest gifkleurige samenstelling), raggers / flos of tandenstokers. En dan is dit overzicht nog niet eens compleet. Waarom hebben we al die poespas, waarom is het zo moeilijk? Dit roept om innovatie! Wie bedenkt de intelligente tandpasta, die zich zo vormt dat cariës, mondstank en ander tandverderf nu echt nooit meer een kans krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten