Deze maand is in Rotterdam Stadslab 7, gevestigd aan de Calandstraat, geopend. Het Stadslab is een initiatief van Hogeschool Rotterdam en de Gemeente Rotterdam waar met creatieve technieken, nieuwe technologieën en data wordt gewerkt. De bedoeling is dat overheid, onderwijs en ondernemerschap er samenkomt en een broeinest vormt voor Rotterdamse innovativiteit, waar co-creatie en kennisdeling centraal staan. Dit gebeurt onder het motto: meten, weten en doen. Direct vertaald in drie bijpassende ‘sublabs’; sensorlab, open data en fablab.
In het sensorlab (meten) wordt geëxperimenteerd met sensoren en mesh networks. Maar ook worden er nieuwe concepten en toepassingen ontwikkeld.
Bij open data (weten) draaien de projecten rondom het inzetten van openbare data. Zoveel mogelijk overheidsdata wordt voor iedereen toegankelijk gemaakt om er op los te bouwen. Zo zijn er initiatieven als km3 en Rotterdam onbeperkt.
In het FabLab (doen) kunnen uiteindelijk de fysieke prototypes gemaakt worden. Hier zijn o.a. lasers en 3D printers openbaar beschikbaar.
Ook Flex010 kan goed gebruik maken van de faciliteiten en mogelijkheden van Stadslab.
Zo kan er in het sensorlab geëxperimenteerd worden met het optimaal benutten van sensors in een smartphone. Mogelijkheden zijn er om op locatie een scan uit te voeren met behulp van de sensors, waardoor het systeem realtime ge-update wordt met data over internetsnelheid, geluidsniveau en lichtintensiteit. Daarbij kan er met behulp van druksensoren onder een stoelpoot gemeten worden of een werkplek bezet of vrij is. In een oogopslag kun je dan aflezen hoeveel plekken er waar beschikbaar zijn. Ideaal voor flexwerken in het algemeen. Open data blijkt al databases te hebben met wifi-hotspots. Kortom, 1+1=3. Het zal niet lang meer duren of Flex010 is realiteit. Een goede reden voor CO3 om de volgende bijeenkomst bij het Stadslab te houden.
Flex010 is een project dat op dit moment door CO3 wordt ontwikkeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten